Η Αγία Σοφία και το μεγάλο έγκλημα κατά του Χριστιανισμού

                                            Αγία Σοφία, Κωνσταντινούπολη, Τουρκία

"Δόξα των Θεώ το καταξιωσάντι με τελέσαι τοιούτον έργον. Νενίκηκά σε Σολομών"

"Δόξα το Θεό που με αξίωσε να ολοκληρώσω τέτοιο έργο, σε νίκησα Σολομώντα!" Αυτά ήταν τα λόγια που αναφώνησε ο Ιουστινιανός Α' στις 27 Δεκεμβρίου του 537 στα θυρανοίξια  της Μεγάλης Εκκλησίας ή αλλιώς της Αγίας Σοφίας. 
Ένα επιβλητικό χτίσμα έστεκε μπροστά του που όμοιο του δεν υπήρχε.  Χιλιάδες εργάτες και τεχνικοί και οι αρχιτέκτονες Ανθέμιος ο Τραλλιανός και Ισίδωρος ο Μιλήσιος μέσα σε σχεδόν έξι χρόνια ανέστησαν τον ναό της Αγίας Σοφίας. 
Για την διακόσμηση του έφεραν χρυσό, ασήμι, ελεφαντόδοντο, μάρμαρα και  πολύτιμα πετράδια από όλη την αυτοκρατορία. Στο προαύλιο του ναού λέγεται πώς υπήρχε μια φράση που έγραφε <<ΝΙΨΟΝΑΝΟΜΗΜΑΤΑΜΗΜΟΝΑΝΟΨΙΝ>>.
Η φράση αυτή σημαίνει "ξέπλυνε τις αμαρτίες σου και όχι μόνο το πρόσωπό σου". Αν την φράση αυτή την διαβάσεις από το τέλος προς την αρχή βγάζει το ίδιο νόημα. 
Το 1204 οι Φράγκοι μπήκαν και λεηλάτησαν τον ναό.  Πήραν με καράβια τον πλούτο του όπως χρυσό, ασήμι, ιερά λείψανα, υφάσματα και πολλά άλλα πολύτιμα από τον διάκοσμο του.
Από το 1204 μέχρι το 1261 ο ναός έγινε Ρωμαιοκαθολικός.
Στις 28 Μαΐου του 1453 ο Αυτοκράτορας  Κωνσταντίνος ΙΑ΄ Παλαιολόγος μαζί με πλήθος πιστών και άλλων αξιωματούχων παρέστησαν στην τελευταία χριστιανική λειτουργία της Αγίας Σοφίας και μετάλαβαν την Θεία Κοινωνία. 
Αμέσως μετά στις 29 Μαΐου ημέρα Τρίτη μετά από σθεναρή αντίσταση των Βυζαντινών η Πόλη έπεσε στα χέρια των Τούρκων Οθωμανών με επικεφαλής τον Σουλτάνο Μωάμεθ Β΄. Οι Τούρκοι μπήκαν στην πόλη από την λεγόμενη "Κερκόπορτα" και άρχισαν μαζικές λεηλασίες καταστροφές και βεβηλώσεις πολλών ιδιωτικών περιουσιών. Μετά μπήκαν μέσα στην Αγία Σοφία όπου υπήρχαν εκεί πολλοί πολίτες τους σφαγίασαν και λεηλάτησαν τον ναό.
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης έφερε το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας και την αρχή της Οθωμανικής. 
Η Αγία Σοφία λοιπόν από την ίδρυση της πέρασε τα ακόλουθα στάδια:
Χριστιανικός Καθεδρικός Ναός  (537-1054)  
Ορθόδοξος Χριστιανικός Καθεδρικός Ναός  (1054-1204) 
Ρωμαιοκαθολικός Χριστιανικός Καθεδρικός Ναός (1204-1261) 
Ορθόδοξο Χριστιανικό Καθεδρικό Ναό (1261-1453) 
Ισλαμικό Τέμενος (1453-1930)  
Μουσείο από τον Μουσταφά Κεμάλ το (1935-2020)  από 
24/7/20 σαν  Ισλαμικό Τέμενος.

Μέσα λοιπόν στο πέρασμα όλων αυτών των αιώνων άντεξε σαν οικοδόμημα πολλά δεινά και κατάφερε παρά τις πληγές της να επιβιώσει. Το όμορφο κτίσμα της έχει ταρακουνηθεί με πάνω από 60 μεγάλους σεισμούς αλλά στάθηκε εκεί όρθιο σαν ένας γενναίος στρατιώτης.
Και φτάνουμε στο σήμερα που με ένα προεδρικό διάταγμα ο μεγαλομανής Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν με την αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά μετατρέπει την Αγία Σοφία σε Ισλαμικό Τέμενος χωρίς να έχει αντίληψη του πόσο προσβάλει τον χριστιανικό κόσμο.  
Και για πιο λόγο; 
Είχε ανάγκη η Κωνσταντινούπολη από ένα ακόμη τζαμί;
Όχι βέβαια δεν είναι αυτός ο λόγος.
Σίγουρα με την κίνησή  του αυτή θέλει να δείξει ότι ακυρώνει τον Κεμάλ και τις αποφάσεις του και βάζει τον εαυτό του στη θέση ενός νέου Σουλτάνου. Με αυτό τον τρόπο θέλει το όνομά του να γραφτεί στην ιστορία με μεγάλα γράμματα. 
Ένας άλλος λόγος θα μπορούσε να είναι και η εξασφάλιση  περισσότερων ψήφων στις επόμενες εκλογές. Όπως και να έχει η έπαρση του δεν ξέρω κατά πόσο θα του βγει σε καλό. 
Η δική μου γνώμη είναι ότι ο προκλητικός, μισαλλόδοξος  Ερντογάν διαπράττει με την απόφαση του αυτή ένα μεγάλο έγκλημα κατά του χριστιανισμού. Και επειδή κάθε έγκλημα έχει και τιμωρία έτσι και αυτός κάποια στιγμή  θα έχει την δική του...

Κείμενο: Μ. Στρατή






Οι πληροφορίες για τις χρονολογίες με τα στάδια που πέρασε η Αγία Σοφία είναι από  https://el.wikipedia.org/


   



   

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γυναικεία tips ομορφιάς

Μοσχάρι νουά με τυρί και ζαμπόν

Η "μηχανή" του περήφανου μπαμπά (ΑΝΕΚΔΟΤΟ)