Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017

Ήξερες από πού πήρε το όνομα;

Ήξερες από πού πήρε το όνομα;Η Αργεντινή πήρε την ονομασία της από το -αργέντουμ- (άργυρος), πολύτιμο μέταλλο που προμηθεύονταν οι πρώτες ευρωπαϊκές αποικίες στην περιοχή.Η Πορτογαλία πήρε το όνομά της από την πόλη Πόρτο που η παλαιότερη σημασία ήταν Portus Cale ή Portucalia. Το Πόρτο είναι η δεύτερη μεγάλη πόλη της Πορτογαλίας.

Η Αγγλία πήρε το όνομά της από τους Άγγλους, ένα γερμανικό φύλο που την αποίκησε τον πέμπτο και έκτο αιώνα.

Η Γαλλία (France), (Φράνς), το πήρε από τους Φράγκους.

Η Αυστραλία πήρε το όνομα από την λατινική φράση -terra australis incognita- που σημαίνει ("άγνωστη νότια γη").

Καναδάς. Πιθανότατα πήρε την ονομασία από την λέξη των ιθαγενών  Ινδιάνων Χιούρον - Ιροκουά, 'kanata', που σημαίνει καταυλισμός ή χωριό.

Αμερική. Αυτό που λέγεται είναι ότι η ήπειρος πήρε την ονομασία της από τον  Αμέριγκο Βεσπούτσι. Ο οποίος ήταν εξερευνητής, θαλασσοπόρος, οικονομολόγος και χαρτογράφος.

Ευρώπη. Το πιο πιθανό είναι η λέξη να ετυμολογείται από τις λέξεις ευρύς και ώψ (ανοιχτομάτης, με μεγάλα μάτια).


Βενεζουέλα. Εδώ λέγεται πως ο Ιταλός εξερευνητής Αμέριγκο Βεσπούτσι, (που είδαμε και πιο πάνω) όταν την είδε του θύμισε την Βενετία.  Και αυτό γιατί τα σπίτια των ιθαγενών εξείχαν από το νερό. Το όνομα το έδωσε μαζί με τον Αλόνσο δε Οχέδα. Δηλαδή το όνομα Βενεζουέλα αποδίδεται σε μεταμόρφωση του ονόματος Βενετία (Venezia).

Κείμενο: Μ. Στρατή

stratimina68.blogspot.gr
πληροφορίες πήρα από: https://el.wikipedia.org/wiki


  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Είδα εφιάλτη αλλά... (ΑΝΕΚΔΟΤΟ)

Χθες βράδυ παιδιά είδα στον ύπνο μου τον Τσίπρα, τον Μητσοτάκη, τον Παπανδρέου, τον Καμμένο, τον Μιχαλολιάκο, την Γεννηματά και άλλου...