Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Πάπρικα η βιταμινούχα.

Η πάπρικα είναι ένα μπαχαρικό που παρασκευάζεται από τους καρπούς της αποξηραμένης στον αέρα πιπεριάς, τσίλι. Το όνομά της προέρχεται από την Ουγγρική λέξη paprika που είναι υποκοριστικό της Σερβο-Κροατικής λέξης  papar (πιπέρι), η οποία όμως προέρχεται από την Λατινική λέξη piper ή το σύγχρονο Ελληνικό πιπέρι
Την χρησιμοποιούμε στα φαγητά για να δώσουμε υπέροχο άρωμα, γεύση και χρώμα.
Μια κουταλιά από αυτό το υπέροχο μπαχαρικό είναι φτωχή σε θερμίδες, (περιέχει μόνο 19 θερμίδες), αλλά πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. 
Τα καλά που μας προσφέρει είναι:

Bιταμίνη Ε
Η βιταμίνη αυτή λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό. Βοηθά στον έλεγχο για την πήξη του αίματος, και συμβάλει ώστε να υπάρχει καλή λειτουργία στα αιμοφόρα αγγεία.

Βιταμίνη Α
Μας βοηθά στο να έχουμε καλύτερη όραση, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Οπτικών. Συμβάλει στην υγιή ανάπτυξη των κυττάρων.
Σίδηρο
Επιτρέπει στα κύτταρα να κάνουν μια σειρά από χημικές αντιδράσεις και με αυτόν τον τρόπο έχουμε περισσότερη ενέργεια. Έτσι κάνει καλό στο μεταβολισμό. Ο σίδηρος επίσης βοηθά την λειτουργία της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης.

Την πάπρικα την βρίσκουμε στην γεύση από ήπια ως καυτερή και από χώρα σε χώρα διαφέρει στις αρωματικές της ουσίες.

Κείμενο:Μ. Στρατή
stratimina68.blogspot.gr
Πηγές πληροφόρησης: www.iatropedia.gr  https://el.wikipedia.org/wiki

η

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η πανούργα πεθερά την πάτησε...

Ένα ηλικιωμένο ζευγάρι κάθεται στο μπαλκόνι του σπιτιού του και πίνει το καφεδάκι του. Ο σύζυγος από τους καλύτερους ανθρώπους στο κόσμ...