Το σχολείο της ζωής

Η ζωή από την αρχή της μέχρι το τέλος της είναι γνώση. Είναι ένα σχολείο που έχει πέντε στάδια μόρφωσης. Δεν είναι σίγουρο πως θα περάσουμε από όλα τα στάδια αλλά αυτό που μετρά είναι το "ταξίδι".

Πρώτο στάδιο μόρφωσης είναι το νηπιαγωγείο. 

Το νηπιαγωγείο περιλαμβάνει τις ηλικίες από την στιγμή που θα γεννηθείς μέχρι τα 12 σου χρόνια.
Δεν είναι κάτι απλό. 
Αντιθέτως, είναι πολύ καθοριστικό για το πόσο καλός μαθητής θα εξελιχθείς. Οι νηπιαγωγοί σου θα πρέπει να σου δώσουν τις γερές βάσεις, να σε κάνουν να ανοίξεις τα φτερά σου και να πετάξεις στον ουρανό της μόρφωσης. Αν οι νηπιαγωγοί σου δεν ασχοληθούν μαζί σου, είναι απόντες δηλαδή, τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα στα επόμενα στάδια.

Δεύτερο στάδιο το δημοτικό. Ηλικίες φοίτησης 13 έως 20.

Μαθαίνεις την Αλφάβητο, την Αριθμητική, (αφαιρείς και προσθέτεις φίλους στη ζωή σου), την   γραμματική, (κάνεις λάθη που θες να τα σβήσεις αλλά μερικές φορές δεν μπορείς), σου αρέσουν τα διαλείμματα και τα παιχνίδια με τους φίλους σου. 

Τρίτο στάδιο μόρφωσης, Γυμνάσιο - Λύκειο. Ηλικίες φοίτησης από 21 έως τα 33.

Τα μαθήματα δυσκολεύουν και έχουν γίνει πολλά περισσότερα. Οι καθηγητές που σου κάνουν μάθημα βλέπεις ότι μερικοί είναι οι καλύτεροι και άλλοι ότι δεν θα έπρεπε να δίδασκαν ποτέ. Παρόλα αυτά υπομένεις και επιμένεις, διεκδικείς και προσπαθείς να μάθεις περισσότερα. Όχι πάντα και όχι όλοι οι μαθητές. Υπάρχουν και αυτοί που σταματούν γρήγορα γιατί θεωρούν ότι δεν μπορούν να τα καταφέρουν. Γιατί μπορεί να έμειναν μεταξεταστέοι και να αφέθηκαν στην τύχη τους.
Λάθος μεγάλο, γιατί από τα λάθη μας μαθαίνουμε και γινόμαστε καλύτεροι.

Τέταρτο στάδιο, Πανεπιστήμιο. Ηλικίες φοίτησης από 34 μέχρι και 50. 

Και εκεί που νόμιζες ότι τα ξέρεις όλα και δεν μπορείς να μάθεις περισσότερα, (το έχουν αυτό οι μαθητές του Γυμνασίου - Λυκείου), έρχεται το Πανεπιστήμιο και σε κάνει να αναθεωρήσεις.  Δεν ξέρεις από που να πρωτοπάρεις πληροφορίες και γνώσεις. Αλλάζεις σαν άνθρωπος και σαν προσωπικότητα. Αυτά που θεωρούσες πως θα είναι τα πιστεύω σου για μια ζωή δεν είναι πλέον. Οι προτεραιότητές σου αλλάζουν και μέχρι να πάρεις το πτυχίο σου όλα πλέον είναι διαφορετικά. Βέβαια ξαναλέω εδώ πως υπάρχουν και αυτοί που και στο Πανεπιστήμιο έχουν μάτια και αυτιά κλειστά. Σε όλες τις βαθμίδες της μόρφωσης της ζωής  συμβαίνει αυτό.

Πέμπτο και τελευταίο στάδιο, το Μεταπτυχιακό.

 Αυτό κρατά μέχρι το τέλος της ζωής μας. Ότι μαθαίνεις φοιτώντας σε αυτό είναι και ένα μεγάλο συν. Το κυριότερο από όλα είναι ότι μεταλαμπαδεύεις και εσύ τις γνώσεις σου στις μικρότερες ηλικίες. 

Σε όποιο στάδιο μόρφωσης και να είσαι, να ξέρεις κάτι.
Το πέρασμα από την ζωή όσο μεγάλο ή μικρό είναι για το καθένα από εμάς, είναι ανεκτίμητο.
Έχε μάτια και αυτιά ανοιχτά, άδραξε την ευκαιρία και μάθε!!!

Μ. Στρατή
 stratimina68.blogspot.gr

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γυναικεία tips ομορφιάς

Μοσχάρι νουά με τυρί και ζαμπόν

Η "μηχανή" του περήφανου μπαμπά (ΑΝΕΚΔΟΤΟ)