Ωχρά Κηλίδα, μορφές, ίαση.

Η Ωχρά Κηλίδα θεωρείται η κυριότερη αιτία σημαντικής μείωσης της όρασης σε ηλικιωμένα άτομα.

Ωχρά Κηλίδα λέγεται η περιοχή στο κέντρο του αμφιβληστροειδή.
Χάρη σε αυτήν μπορούμε και βλέπουμε ότι υπάρχει κοιτώντας ευθεία, (κεντρική όραση), όταν διαβάζουμε ένα βιβλίο όταν γράφουμε ένα κείμενο.
Όταν η Ωχρά Κηλίδα αρχίζει να αλλοιώνεται, (αυτό συμβαίνει μετά τα 50), η επερχόμενη  βλάβη μπορεί να φέρει σιγά σιγά για τον ασθενή παραμόρφωση των αντικειμένων.
Παράδειγμα οι γραμμές δεν είναι πια σε ευθεία αλλά διαστρεβλωμένες. Και όταν διαβάζει ένα βιβλίο τα γράμματα μπορεί να "κινούνται".
Όσο προχωρά η βλάβη ο πάσχων διαβάζει κάτι με μεγάλη δυσκολία αλλά και οι καθημερινές του δραστηριότητες γίνονται πολύ δύσκολα.
Σε προχωρημένο στάδιο η κεντρική όραση αλλάζει δραματικά.

Η Ώχρα Κηλίδα τις περισσότερες φορές προσβάλλει πρώτα το ένα μάτι.
Στα προχωρημένα στάδια της νόσου όπου η όραση έχει μειωθεί σημαντικά η κατάσταση είναι περίπλοκη.
Σε αυτές τις περιπτώσεις η πάθηση εμφανίζεται με δύο μορφές:

1) ΞΗΡΗ ΜΟΡΦΗ
Η εξέλιξη της μορφής αυτής είναι αργή με προοδευτική ατροφία και λέπτυνση του αμφιβληστροειδή στην περιοχή της Ω.Κ. που ευθύνεται για την μείωση της όρασης. Θεραπεία για αυτήν την μορφή δεν υπάρχει ακόμα.
2) ΥΓΡΗ ΜΟΡΦΗ
Είναι η πιο επικίνδυνη μορφή της πάθησης. Η περιοχή της Ω.Κ. γεμίζει από υγρό ή και αίμα. Για αυτή τη μορφή υπάρχει θεραπεία.
Η θεραπεία περιλαμβάνει ενέσεις μέσα στο μάτι με ειδικά αντιαγγειογενετικά φάρμακα. Με τις ενέσεις αυτές υπάρχει σταθεροποίηση της όρασης σε ποσοστό 80-90%
Το αποτέλεσμα αυτό έχει βγει από μελέτες που έχουν γίνει παγκοσμίως και αφορά ασθενείς που έχουν κάνει τις ενέσεις μέσα στο μάτι, κάθε μήνα για 2 χρόνια τουλάχιστον. 

Κείμενο:stratimina68.blogspot.gr
Πληροφορίες, φωτογραφία από: http://www.iatropedia.gr/ygeia/ti-ine-ke-pos-therapevete-i-ekfilisi-tis-ochras-kilidas/31979/



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γυναικεία tips ομορφιάς

Μοσχάρι νουά με τυρί και ζαμπόν

Η "μηχανή" του περήφανου μπαμπά (ΑΝΕΚΔΟΤΟ)