Ναρκοληψία

Μία αρρώστια που δεν είναι αρκετά γνωστή στον κόσμο είναι η ναρκοληψία.
Είναι μια νευρολογική διαταραχή όπου ο ασθενής έχει ακαταμάχητη τάση για ύπνο ακόμα και αν έχει κοιμηθεί αρκετές ώρες πριν. Όταν τον πιάνει αυτό δεν μπορεί να το ελέγξει και έτσι μπορεί να κοιμηθεί όπου και αν βρίσκεται εκείνη την ώρα. Αυτό μπορεί να βάλει την ζωή του σε κίνδυνο γιατί εκείνη την στιγμή μπορεί να οδηγεί.
Επίσης ο ασθενής μπορεί να παθαίνει καταπληξία. Δηλαδή κάποιες στιγμές μέσα στη μέρα και ειδικά μετά από μεγάλη συναισθηματική φόρτιση μπορεί να πάθει ξαφνική παράλυση στους μυς και στο σώμα. Αυτή η παράλυση συμβαίνει ιδιαίτερα στον αυχένα, στα κάτω άκρα ή στο πρόσωπο.
Ένα μεγάλο ποσοστό των ασθενών με ναρκοληψία στο διάστημα μεταξύ ύπνου και εγρήγορσης βιώνουν παράλυση ύπνου και επίσης ένα μεγάλο ποσοστό έχει υπναγωγικές ψευδαισθήσεις (έντονα όνειρα που τα βιώνουν σαν πραγματικότητα.). Η αδυναμία κίνησης και οι ψευδαισθήσεις δεν κρατούν παρά μόνο λίγα δευτερόλεπτα ως ένα λεπτό.
Οι ειδικοί έχουν διαπιστώσει πως στις πιο πολλές των περιπτώσεων για την ναρκοληψία φταίει μια ορμόνη που δυσλειτουργεί ή λείπει από αυτά τα άτομα και λέγεται υποκρετίνη. Αυτή η ορμόνη είναι υπεύθυνη για την ομαλή λειτουργία του ύπνου και παράγεται από τον υποθάλαμο του εγκεφάλου. 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ 

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει βήματα για να μπορούν οι ασθενείς να έχουν μια καλύτερη ζωή.

Πρέπει η διάγνωση να είναι σωστή για να μπορεί ο ασθενής να προσαρμόσει την ζωή του σε άλλα δεδομένα. Παράδειγμα να έχει σταθερό ωράριο βραδινού ύπνου και αν είναι δυνατό να κοιμάται και μέσα στη μέρα 2 ως 3 φορές για 20 λεπτά.

Όσο για τα επεισόδια καταπληξίας αντιμετωπίζονται με την χορήγηση φαρμάκων.

Κάποια θεραπεία που θα λύσει το πρόβλημα δια παντός δεν έχει ακόμα βρεθεί.

Κείμενο:stratimina68.blogspot.gr

Πήρα πληροφορίες από: 
http://www.iatronet.gr
https://el.wikipedia.org






Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γυναικεία tips ομορφιάς

Η "μηχανή" του περήφανου μπαμπά (ΑΝΕΚΔΟΤΟ)

Μοσχάρι νουά με τυρί και ζαμπόν