Το πανέμορφο Σπήλαιο Αλαδινού 'Cave Foros' στην ΑΝΔΡΟ

Κοντά στην πρωτεύουσα της Άνδρου, στο όμορφο χωριό του Αλαδινού, βρίσκεται μια σπηλιά που την έχει αγγίξει μαγικά το πέρασμα του χρόνου.
Την έχει στολίσει η φύση με κρεμαστούς βράχους, πολύχρωμα πετρώματα, παράξενους σταλαχτίτες, σταλαγμίτες, ελικτίτες σε σχήματα που σου θυμίζουν μέδουσες, μανιτάρια, νερά να τρέχουν και διάφορα άλλα όμορφα πράγματα που σε κάνουν να μένεις έκθαμβος.
Στο όνομα του σπηλαίου "Φόρος" αναλογούν δύο εκδοχές. Η μία μας λέει ότι προέρχεται από την ιταλική λέξη "foros" που σημαίνει "άνοιγμα". Η δεύτερη αναφέρεται στη δεισιδαιμονία των κατοίκων, που όταν έχαναν τα αιγοπρόβατά τους πίστευαν πως πλήρωναν έτσι φόρο για να μετριάσουν την οργή των κακών πνευμάτων.
Πρώτη εξερεύνηση έγινε το 1937 από τους Ιωάννη και την Άννα Πετροχείλου.
Το 1982 έγινε πλήρης χαρτογράφηση υπό την Α. Πετροχείλου και την Σ. Διακογιάννη με εντολή της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρίας.
Η θερμοκρασία μέσα στο σπήλαιο είναι πάντα σταθερή 16-17°C  με υγρασία στο 75%.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΤΕ ΣΤΟ ΣΠΉΛΑΙΟ: Πηγαίνοντας από το λιμάνι του Γαυρίου προς την Χώρα της Άνδρου, στην διαταύρωση της Μεσσαριάς στρίβετε δεξιά και σε 50μ πάλι δεξιά προς Αλαδινού. Υπάρχουν ταμπέλες σε όλη την διαδρομή που θα σας διευκολύνουν. Σε 1300μ φτάνετε στο Παλαιό Γεφύρι. Από εκεί πεζοί κάνετε μια διαδρομή 300μ μέσα από ένα όμορφο μονοπάτι μέχρι να φτάσετε στο σπήλαιο.

Επικοινωνία
caveforos.webs.com
Email: CaveForos@hotmail.com




































Μ.Στρατή

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γυναικεία tips ομορφιάς

Η "μηχανή" του περήφανου μπαμπά (ΑΝΕΚΔΟΤΟ)

Μοσχάρι νουά με τυρί και ζαμπόν