Τετάρτη, 18 Δεκεμβρίου 2013

Δούκισσα της Πλακεντίας

Ένα μεγάλο μυστήριο πλανιέται σαν… φάντασμα εδώ και πάνω από 150 χρόνια πάνω από την Αττική γη: το μυστήριο της Σοφί ντε Μαρμπουά-Λεμπρέν ή, όπως είναι ευρύτερα γνωστή, της Δούκισσας της Πλακεντίας. 

Ήταν Αμερικανίδα (γαλλικής καταγωγής) και κόρη γάλλου διπλωμάτη. Γεννήθηκε το 1785 στη Φιλαδέλφεια και μεγάλωσε στις ΗΠΑ. Από πολύ νωρίς έγινε γνωστή για τις μεγάλες της γνώσεις και μόρφωση, αλλά και για την τάση της να εξερευνά το μυστήριο. Αργότερα παντρεύτηκε τον γάλλο στρατηγό Σαρλ Λεμπρέν, Δούκα της Πλακεντίας. 

Μαζί του απέκτησε μια κόρη, την Ελίζα και αργότερα μετά τον χωρισμό τους, εγκαταστάθηκε με το παιδί της στην Ελλάδα, αγωνιζόμενες και οι δύο για την ελληνική επανάσταση του 1821. Η Δούκισσα της Πλακεντίας είχε προηγουμένως γνωριστεί με τον Ιωάννη Καποδίστρια – τότε υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας- και το 1829, όταν πια εκείνος ήταν κυβερνήτης του ανεξάρτητου ελληνικού κράτους, εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο. 

Το 1831, οι Μαυρομιχαλαίοι σκότωσαν στο Ναύπλιο τον Καποδίστρια. Τότε η Δούκισσα τύπωσε φυλλάδιο, με το οποίο συνέχαιρε τα αδέλφια για τον φόνο του κυβερνήτη, αποκαλώντας τον… «αηθή» και τους υπερασπίστηκε. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι που υπέθεσαν ότι ουσιαστικά πίσω από η δολοφονία του βρισκόταν εκείνη. Ακόμα μεγαλύτερο μυστήριο προέκυψε περί το 1836, όταν στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Βηρυττό, πέθανε ξαφνικά, σε νεαρή ηλικία, η κόρη της Δούκισσας, η Ελίζα. Ήταν τόση η θλίψη της για το χαμό της ώστε δεν μπόρεσε να αποδεχτεί ποτέ εκείνο το γεγονός! Και έτσι, αποφάσισε, σύμφωνα με το δημοσίευμα, να «εκδικηθεί» τον Θεό, επειδή θεώρησε ότι δεν προστάτεψε την κόρη της. Και γι’ αυτό απαρνήθηκε τη χριστιανική της πίστη. 

Με την επιστροφή της στην Ελλάδα, ταρίχευσε το πτώμα της κόρης της και το έβαλε μέσα σε γυάλα, όπου είχε χαμηλή θερμοκρασία, προκειμένου αυτό να παραμένει σχετικά άφθαρτο. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι φερόταν στο άψυχο κορμί του παιδιού της σαν να ήταν ζωντανή ενώ δεν είχε ανακοινώσει σε κανέναν το θάνατό της. 

Αυτή η ιστορία κράτησε πάνω από 10 χρόνια. Μέχρι δηλαδή την πυρκαγιά που ξέσπασε στο υπόγειο του σπιτιού της Δούκισσας, στις 19 Δεκεμβρίου του 1847, η οποία και αποτέφρωσε εντελώς το βαλσαμωμένο κορμί της κόρης της. Έκτοτε και μέχρι το θάνατό της, το 1854, έγινε ακόμα πιο απόμακρη από τον κόσμο και πολύ πιο παράξενη, ενώ σταμάτησε να δέχεται επισκέψεις και απομονώθηκε τελείως στον εαυτό της.

αποσπάσματα από:
/www.newsbeast.gr/Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Τι να μου πείτε και εσείς γατάκια...; (ΑΝΕΚΔΟΤΟ)

Σε μια πλατεία στο κέντρο της Αθήνας συζητούν τρία παιδάκια για τις δουλειές που κάνουν οι μπαμπάδες τους. Ο μικρός Κωστάκης περήφανο...